Autocunoașterea profundă – Partea III

Partea III 

                                        Mișcarea involuntară a ochilor

Mișcarea involuntară a ochilor este un un indice care ne ajută să putem efectua o calibrare cu persoana cu care interacționăm, adică să putem stabili o legătură între ceea ce este observabil și experiențele interioare la nivel afectiv și cognitive.

La nivelul ochilor nu numai mișcarea lor este importantă ci și alte indicii pot dezvălui persoana cu care interacționăm.

A devenit ca o zicală atunci când se spune că ochii sunt fereastra sufletului și este cu siguranță foarte adevărat că forma, strălucirea, culoarea și mișcarea lor dezvăluie foarte multe informații despre interiorul persoanei respective.

O trăsătură importantă a ochiului este strălucirea lui. Această trăsătură unică  fiecărei persoane în parte se datorează interacțiunii dintre lumină și lacrimile de la suprafața ochiului. Ochii strălucitori, vii, caracterizează o persoană isteață și vioaie, în timp ce ochii lipsiți de strălucire denotă nu numai oboseală și descurajare, ci și o prăbușire spirituală.

Ochii transmit mesaje legate de stările sufletești. Privirea poate fi blândă, catifelată, dură, prietenoasă.

Elementele studiate în comunicarea nonverbală în cadrul ochilor sunt gradul de deschidere, mișcarea pleoapelor, pupilele și privirea.

Gradul de deschidere a ochilor variază de la privirea holbată, atotcuprinzătoare, până la pleoape închise.

Ochii holbați sunt dublați de cutele orizontale, această privire exprimând mirare, frică de amenințare iminentă, groază, curiozitate, extremă, așteptare tensionată, speranță, neputință naivitate, incapacitatea de a înțelege un anumit lucru.

Ochii larg deschiși acumulează cât mai multe impresii dar fără să facă o selecție a acestora ei semnifică creativitate spirituală și nevinovăție.

Ochii deschiși reflectă o stare de interes normal până la o percepție optimistă a lumii înconjurătoare.

Ochii întredeschiși exprimă oboseală, tensiune nervoasă, o participare redusă la ce este în jur și plictiseală. Mimica acestora denotă indiferență, inerție, paralizie a afectelor, resemnare, faptul că partenerul de discuție “nu merită nici o privire”.

Ochii acoperiți care au doar o fantă îngustă prin care se observă ceva punctual, care se concentrează asupra unei ținte, în acest caz există o percepție negativă a acestei expresii datorita faptului că denotă șiretenie, amenințare, agresivitate, indiscreție, egoism sau individualism.

Ochii strânși închiși semnifică concentrare spirituală asupra unui stimul exterior sau a unei idei.

Închiderea unui singur ochii este un gest amical, o înțelegere secretă, și aceasta semnifică viclenie, șiretenie, prudență, îndemânare, artă și este folosit de cei care fac pe importanții.

Închiderea relaxată a ochilor este urmarea firească a dorinței de a medita, de a asculta ceva sau a savura ceva, dar în același timp mai semnifică și refuzul de a vedea, de aici vine și expresia “a trece cu vederea”.

Mișcarea pleoapelor, este una involuntară de îndepărtare a unui corp străin din ochii, dar ea mai poate exprima și nedumerire, nesiguranță, jenă, neliniște.

Ezechia Marco Lombroso, (cunoscut ca Cesare Lombroso – 6 noiembrie 1835 – d. 19 octombrie 1909, a fost un criminolog și medic italian și fondator al Școlii Italiene Pozitiviste de Criminologie) a observat că la criminalii înnăscuți zona centrală a pleoapei superioare este frecvent coborâtă, conferindu-i persoanei respective un aer somnoros. Când întreaga pleoapă este mult coborâtă, generând aspectul cunoscut sub denumirea de “ochii de iatagan”, ea denotă, cum era de așteptat, lascivitate, preocupări pentru seducție.

Pupila reacționează la radiația luminoasă și la adâncimea imaginii. Se îngustează atunci când privim la un obiect îndepărtat și când lumina este puternică. În afară de stimulii exteriori, ea mai reacționează și la stări sufletești, atunci când avem trăiri intense și emoții pozitive; se dilată, iar când emoțiile sunt negative, se micșorează. Aceste modificări sunt percepute de partenerii de conversație drept mesaje subliminale.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *