Autocunoașterea profundă – Partea IV

Partea IV

    Privirea: Modul în care privim sau suntem priviți are legătură cu nevoile noastre de aprobare, acceptare, încredere și prietenie. Chiar și a privi sau a nu privi pe cineva are un înțeles. Privind pe cineva confirmăm că îi recunoaștem prezența, că există pentru noi; interceptarea privirii cuiva înseamnă dorința de a comunica.

Privirea ca mijloc de comunicare a sentimentelor, gândurilor, stărilor sufletești nu ar avea aceeași semnificație în absența ochilor, ea fiind rezultanta unor conexiuni între creier și inimă, modulate de firea și de educația fiecărui individ.

Mesajele ochilor și privirilor sunt legate de dilatarea și contracția pupilei, de ascunderea unghiului intern, de intensitatea și durata contactului vizual cu  interlocutorul, de schimbările de direcție ale privirii.

Modul de a privi e legat de interesul față de partenerul de comunicare. Dacă persoana sau ce ne spune, nu ne interesează, mutăm privirea în altă parte.

Există mai multe moduri de a privi:

a) privirea paralelă, la distanță mică denotă o persoană adâncită în gândurile sale și care nu dorește să perceapă mediul înconjurător. Dar când aceasta este menținută în prezența unei persoane, este înțeleasă ca o încercare de ignorare a acesteia și de a o face pe aceasta să se simtă nedorită în mediul respectiv.

b) privirea drept în ochii este un semn al dorinței de cooperare cu interlocutorul, demonstrându-i acestuia interesul și cunoașterea valorii sale. Această privire denotă onestitate, corectitudine și conștiința de sine.

c) privirea de sus în jos se poate datora diferenței de înălțime sau a poziției partenerilor de discuție și acest lucru poate să denote dominare, mândrie, aroganță.

d) privirea de jos în sus are aceeași cauză ca și cea precedentă și denotă supunere sau dorința de agresivitate.

e) privirea laterală, respectiv oblică, poate fi orientată spre stânga sau drepta, de sus sau de jos și exprimă mai multe tipuri de informații prin combinarea acestor elemente. Pornită de sus înseamnă dispreț, pornită de jos denotă slugărnicie iar când ochii sunt larg deschiși poate semnifica curiozitate sau reținere.

Privirile au fost studiate și din punct de vedere al fundamentelor neurologice. Astfel direcția privirii indică ce idei trebuiesc activate: imaginile sunt activate de privirea în sus, sunetele de cea orizontală și sentimentele de privirea în jos.

Privirea îndreptată spre stânga activează amintirile impersonale, obiective, logice, iar cea spre dreapta imaginația, creativitatea, amintirile personale.

Astfel când cineva încearcă să-și aducă aminte ceva, va privii spre stânga, iar când va inventa sau va minți, spre dreapta.

poza_1

poza_2

Încercați să observați persoanele cu care stați de vorbă sau urmăriți partenerii de discuții din cadrul emisiunilor televizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *