Conceptul „PAPUC”

 

                             Conceptul „PAPUC”

 

De foarte multe ori suntem apelați pentru a oferi un ajutor. Iar când se întâmplă acest lucru ne simțim oarecum bine pentru că  ne crește aprecierea de sine și automat ne simțim mai importanți. Sau există situații, mai ales pentru cei care lucrează în domeniul vânzărilor, să stea de vorbă cu un potențial client și să încerce să îi afle o eventuală nevoie. Atunci când identificăm o eventuală nevoie a unei persoane iar aceasta ajunge să o conștientizeze, automat apare, pentru acea persoană, o problemă ce este determinată de rapida rezolvarea a acelei nevoi. Pentru astfel de situații m-am gândit la  un concept ce ne va ajuta în rezolvarea unei asemenea situații. Se spune că pentru a înțelege o anumită persoană ar trebui să parcurgi o milă în papucii ei. Sau cu alte cuvinte să te pui în papucii clientului. Pentru asta am creat conceptul „PAPUC”.

  Atunci când o persoană are o problemă și dorește rezolvarea ei, de cele mai multe ori se concentrează asupra eliminării efectelor negative pe care apariția problemei le crează. Aceste efecte negative, de regulă sunt de două feluri: emoționale și financiare. Atunci când persoana apelează la un ajutor extern, nu are niciodată pretenția de a i se rezolva ambele efecte, ci numai cel financiar. De aceea, atunci când ni se cere ajutorul trebuie să ne concentrăm pe problemă, pe rezolvarea ei și nu pe persoană. Dacă ar fi dorit ajutorul pentru rezolvarea efectului emoțional, atunci ar fi trebuit să ne concentrăm pe persoană și nu pe problemă – dar asta face psihologul și nu noi.  În acest fel te vei putea concentra pe soluția la problemă și nu pe limitări.

Putem să alegem opțiunea de a avea credința că în spatele oricărui comportament se află o intenție pozitivă. Acest lucru ne ajută să ne păstrăm calmul și chiar rațiunea.  Dar acest lucru este doar opțiunea noastră și nu toată lumea este dispusă să aibă aceeași credință. Ca atare este indicat ca atunci când interacționăm cu o persoană necunoscută care mai are și o anumită problemă, să scoatem în evidență și să accentuăm intenția pozitivă din spatele comportamentului nostru, a atitudinii noastre. Exprimarea ar fi ceva de genul: „vom căuta o soluție care să vă ajute……../intenția mea este ca soluția să vă ajute în rezolvarea problemei…….”

        Din toate variantele posibile oferă clientului posibilitatea să aleagă. Din punct de vedere psihologic oamenii se simt bine și importanți atunci când au dreptul să aleagă. Bineînțeles că atunci când există un număr mare de variante poate să apară disconfortul. Oricum atunci când o persoană are posibilitatea să aleagă, ea se simte de fapt liberă. Din timpuri străvechi sentimentul de libertate era asociat puterii de a alege. Așa că atunci când ne dorim ca cel cu care interacționăm să fie într-o zonă de oarecare confort este bine să îi dăm posibilitatea de a alege din măcar 2 variante posibile de rezolvare a situației. Modul de exprimare ar fi ceva de genul: „ca să răspundem nevoilor d-voastră / pentru a putea soluționa problema…… / sunt două alternative / există două variante……

Atunci când cineva află ceea ce urmează a se întâmpla, se va simți mai în siguranță. Clientul care vine la daune nu este o persoană fericită, mulțumită și asta pentru simplul motiv că atunci când conștientizezi că fără un anumit ajutor extern propriei persoane nu poți rezorlva o situație, senzația de confort dispare și apare sentimentul de incertitudine. Faptul că îi comunicăm care sunt următorii pași putem atenua acest sentiment. Din acest motiv persoana care are o daună materială mai are și una psihică care de cele mai multe ori îl face să fie irascibil sau chiar nervos.

      Deși mulți ignoră într-o comunicare încheierea acesteia printr-o concluzie totuși recomandat pentru confortul celui cu care interacționăm este ca la final să existe o concluzie la ceea ce s-a discutat. Concluzia este importantă pentru că ea ajută la valorizarea întregului proces de comunicare. Concluzia trebuie să scoată în evidență aspectele esențiale parcurse în timpul comunicării. De asemenea concluzia ajută și la memorarea mai ușoară a ceea ce s-a discutat. Printr-o concluzie eficientă putem sublinia aspectele pozitive ale situației și a demersurilor viitoare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *