Despre Comportament

 

Originea Comportamentului   

 

De foarte multe ori ne întrebăm de ce o anumită persoană are un anumit comportament. De cele mai multe ori încercăm să justificăm un anumit comportament funcție de circumstanțele momentului: starea psihică, starea materială, eventuale supărări/realizări, iubiri pierdute sau câștigate, etc. Dar toate astea le facem prin prisma propriei judecăți sau altfel spus presupunând. Totuși este bine de ținut cont de faptul că „presupunerea este mama eșecului” iar în realitate comportamentul unei persoane este ceva ce ține de propria voință.

Ce vreau să spun cu asta, este că fiecare dintre noi își poate alege un anumit comportament sau poate fi dominat de un anumit comportament. În situația în care este dominat de un anumit comportament iar acesta nu este ceea ce își dorește (asta dacă realizează singur sau dacă îi spun alții) și-l poate schimba simplu adoptând un limbaj diferit.

Cu foarte mulți ani în urmă, am lucrat ca inginer pe șantier. Limbajul folosit acolo nu m-a surprins, însă nu era cel folost în viața de zi cu zi persoanlă. Bineînțeles că cel mai ușor lucru în asemenea situație, mai ales când singurul contact pe care l-am avut a fost cu cei din acel șantier, a fost să adopt și eu acel limbaj. Folosit din abundență, bineînțeles că și-a produs efectul și asupra comportamentului meu. Dar acest lucru nu l-am realizat decât atunci când schimbam mediul, adică nu mai eram pe șantier. Cu alte cuvinte, limbajul pe care îl folosim ne poate determina un anumit comportament.

Originea Comportamentului

În orice fel de comunicare, limbajul folosit este extrem de important. Prin limbaj înțelegem cuvintele folosite – verbalul, precum și sunetele – paraverbalul și imaginea oferită – nonverbalul. Tot acest limbaj pe care îl folosim, îl și auzim și îl conștientizăm. Ca atare el ne va produce o serie de gânduri. Toate aceste gânduri vor produce anumite emoții, sentimente. Iar emoțiile, sentimentele sunt cele care ne împing la acțiune, determinându-ne un anumit comportament. La rândul lui, comportamentul pe care îl avem ne determină limbajul pe care îl folosim. Cred că fiecare dintre noi am avut situații în care pentru a putea face ceva ajungeam să ne încurajăm verbal și începeam să ne spunem: „hai că poți, fă-o, este ușor…..” Încurajările astea verbale ne ajutau să putem face acel lucru. Sau dacă îți tot spui că iubești o anumită persoană, mintea începe să creadă acest lucru și chiar ajungi să iubești persoana respectivă și automat comportamentul față de acea persoană se schimbă iar vocabularul devine cel propice comunicării cu acea persoană.

Dar să nu uităm că și reciproca este valabilă. Și anume un anumit comportament pe care ni-l impunem poate determina limbajul corespunzător. Gândiți-vă la situația în care vă întâlniți cu o persoană pe care nu o suportați. În acestă situație tot ce ține de comunicarea cu acea persoană este determinată de gândurile și emoțiile pe care le simțiți. Adică și persoana repectivă va simți că nu este totul în regulă.

În încheiere, este bine de știut că limbajul folosit poate determina un anumit comportament dar și un anumit comportament poate genera un limbaj corespunzător. Și toate astea se fac prin prisma gândurilor create și a emoțiilor generate de aceste gânduri. Practic sursa tuturor comportamentelor e reprezentată de scala emoțiilor pe care le avem. Iar controlul acestor emoții devine astfel extrem de important pentru oricine vrea să reușească în viață. Și spun acest lucru pentru că după ce cineva nu mai este, nu se vorbește decât de comportamentul pe care l-a avut și mai puțin de emoțiile pe care le-a trăit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *