Despre fericire si succes

Există o mentalitate mai veche dar care este încă considerată valabilă şi anume dacă munceşti mai mult, vei avea succes şi ca atare vei fi mai fericit. Problema este faptul că creierul funcţionează cumva invers.
Fericirea are un efect direct asupra creierului. Fericirea creşte nivelul de pozitivism. Dacă am putea creşte nivelul de pozitivism al creierului, atunci acesta va experimenta aşa zisul „avantaj al fericirii”. În acest fel, creierul având un nivel de pozitivism mai ridicat, va lucra mult mai bine decât dacă ar avea parte de negativism sau de neutralitate, stress. Odată cu creşterea nivelului de pozitivism creşte şi nivelul de inteligenţă, de creativitate şi orice rezultat al activităţii desfăşurate se îmbunătăţeşte.
Faptul că nivelul de pozitivism este mai ridicat, creierul devine mai eficient cu 31% astfel că pozitivismul creşte eficienţa în vânzări cu 37% iar doctorii devin cu 19% mai eficienţi şi mai precişi în stabilirea diagnosticului corect.
Foarte multă lume gândeşte astfel:
– Voi fi fericit ….. când îmi voi găsi persoana potrivită ……
– Nu voi fi niciodată fericit dacă voi fi singur ……
– Voi fi fericit când voi fi bogat …..
– Voi fi fericit dacă mi se va împlini……
Acestea sunt nişte mituri ale fericirii care dacă ne devin ghiduri în viaţă, pot avea influenţe toxice şi ne pot dezorienta. Toate astea nu sunt decât nişte credinţe care au fost preluate într-un mod greşit. Au fost preluate de la alte persoane cărora împlinirea unui astfel de crez a devenit exemplu pentru alţii. Ca să exemplific: eu îmi doresc foarte mult să pot avea un serviciu care să îmi permită să mă dezvolt personal. În momentul în care l-am obţinut spun tuturor celor din jurul meu cât de fericit sunt pentru că am găsit acest serviciu. Cei care aud această afirmaţie a mea, fac marea greşeală să o transforme într-o credinţă cum că a fi fericit înseamnă a avea serviciul pe care ţi-l doreşti. Greşeala este că pun fericirea pe obţinerea unui rezultat. Situaţia mea a fost exact invers. Faptul că am găsit acel serviciu m-a făcut fericit şi nu fericirea a fost condiţionată de obţinerea acelui serviciu. Înainte de obţinerea acelui serviciu eu doar mi l-am dorit. După ce l-am obţinut am constatat că sunt fericit. Deci fericirea pentru mine a fost o consecinţă şi nu o condiţie. Transformând fericirea într-o condiţie, de cele mai multe ori nu va apărea. Sau dacă va apărea vor exista foarte multe şanse ca acea fericire să ne dezamăgească şi să nu fie ceea ce ne-am dorit. De accea se întâmplă de foarte multe ori să consideri că vei fi fericit dacă vei întâlni persoana potrivită, iar după ce ai întâlnit-o să constaţi după un timp că nu este ceea ce trebuie. În această situaţie fericirea nu a făcut altceva decât să te dezamăgească. Şi asta pentru că ai condiţionat fericirea de găsirea persoanei potrivite. Cel mai corect este să îţi doreşti găsirea persoanei potrivite iar după ce ai găsit-o să constaţi dacă eşti fericit cu acea persoană. Şansele de a fi fericit cu acea persoană sunt mult mai mari şi mai durabile. Ca şi concluzie fericirea nu poate şi nu trebuie să fie condiţionată. Fericirea nu este altceva decât un rezultat, un efect şi niciodată o cauză.
Atunci când suntem fericiți, suntem mai buni, mai pozitivi iar creierul la rândul lui devine încărcat cu pozitivism. Cel mai bine ar fi ca nivelul de pozitivism al creierului să fie în permanenţă ridicat. În felul acesta am muncii mai mult, mai bine şi mai eficient. Gradul de pozitivism ridicat determină o creştere de dopomină care nu numai că ne face mai fericiţi, dar ne activează toate centrele de învăţare din creier permiţându-ne să de adaptăm mult mai eficient situaţiilor pe care le întâlnim.
Pentru a ne exersa creierul să aibă un nivel ridicat de pozitivism putem ca timp de 21 de zile şi 2 minute pe zi să scriem pe o coală de hârtie 3 lucruri noi pentru care suntem recunoscători. În felul acesta obişnuim creierul cu un anumit model care se concentrează pe ceea ce este pozitiv permiţându-i să retrăiască acele momente plăcute pentru care suntem recunoscători.
Gradul ridicat de pozitivism al creierului ne ajută să fim mai eficienți și în acest fel putem obține mult mai ușor ceea ce ne dorim și nu ceea ce credem că ne-ar face fericiți.
În concluzie, fiți fericiți cu momentul prezent căci numai așa puteți avea parte de fericirea viitoare. Nu condiționați fericirea. Ea poate fi doar constatată!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *