Matricea Comportamentului Cumpărătorului

                              Matricea Comportamentului Cumpărătorului

Cum am mai spus într-un articol precedent, toți suntem pe parcursul vieții atât cumpărători cât și vânzători. Nu putem exista fără a cumpăra ceva și fără a vinde ceva. Foarte mulți dintre noi cumpără pentru a putea vinde, iar alții vând pentru a putea cumpăra. Dar cele două procese sunt legate și dependente unul de altul iar acesta este de fapt motorul propriei dezvoltări și de fapt motorul dezvoltării în mod general, universal. Orice invenție, orice descoperire a avut la origine un proces de cumpărare și unul de vânzare. La fel și cu operele de artă. De fapt întreaga evoluție a omenirii s-a bazat pe aceste două procese esențiale.

Ce este interesant este faptul că indiferent în care proces ești implicat rămâi tot timpul, de fapt, un client. Cu alte cuvinte clientul decide, funcție de starea, percepția pe care o are, ce va face – cumpără sau nu cumpără. Cu alte cuvinte orice client are un anumit comportament care dacă nu este intuit de cel care vrea să vândă, nu va produce efectul dorit de „vânzător”.

Am stat și m-am gândit și am constatat că de-alungul propriei vieți am trecut prin mai multe etape (sunt de fapt 3). Și de fapt fiecare dintre noi trecem de fapt prin aceste 3 etape – cel puțin dintr-o perspectivă. Când suntem copii încercăm să obținem ceea ce ne dorim de la părinți și ca atare încercăm să ne vindem dar la modul inconștient, mai mult provocați. cred că vă mai aduceți aminte expresia: „dacă face  ….. și nu mă superi, îți dau voie să ….”. Și o făceam inconștient pentru a obține ceea ce ne doream. Mai târziu, în perioada adolescenței, întâlnim o persoană, sau persoane cu care ne dorim să ne petrecem timpul și ca atare începem să devenim interesați și vom încerca să ne vindem cât mai bine pentru a putea avea parte de compania dorită. Și mai târziu, poate atunci când lucrul pe care trebuie să-l obținem „cu orice preț” devine esențial, începem să ne dăm seama că trebuie neapărat să îl obținem și dacă nu reușim începe să ne doară acest lucru. De asemenea, dintr-o altă perspectivă, ne dorim să obținem, realiști fiind, proporțional cu posibilitățile financiare pe care le avem la un anumit moment dat. Tot gândindu-mă la trecutul meu, am constat că diverse lucruri sau situații s-au întâmplat funcție de cât de hotărât am fost la un anumit moment. Șe cred că toți vă aduceți aminte de anumite situații pe care nu le doreați neapărat să se întâmple și ca atare nici nu ați fost foarte motivați să acționați, sau chiar nu ați acționat deloc. Deci lipa se interes este și ea importantă.

Ca atare există 3 perspective care definesc comportamentul unui potențial cumpărător: nevoia, problema pe care simte/crede/nu știe că o are, determinarea de a acționa relativ la nevoie și bineînțeles posibilitatea financiară de care dispune.

Matricea comportamentului cumplaratorului final

Posibilitatea financiară este foarte importantă și asta pentru că există persoane care vor, doresc să aibă dar nu au potența financiară corespunzătoare. De asemenea există persoane cu o ridicată potență financiară însă nu își dau seama de ce au nevoie sau care este problema. Așa că o analiză la prima vedere este pe cele două axe: axa nevoii și axa determinării de a acționa.

Posibilitățile financiare sub medie se limitează doar la ceea ce este obligatoriu conform legislației sau nevoilor fiziologice și de siguranță minime (vezi piramida lui Abraham Maslow). Cei cu situația financiară medie, pot urca și pe următoarea treaptă (nevoia de apartenență), deci reprezintă o clasă socială cu care se poate discuta și consilia. Cei cu posibilități peste medie reprezintă categoria cea mai căutată pentru că sunt cei dispuși să urce pe treapta responsabilă de statut, respect, stimă, responsabilitate. Dar la o adică, indiferent de treaptă, comportamentul se încadrează în variantele fomate de axa Nevoii și axa Determinării.

Matricea comp cump

Prima situație este dată de Nevoia pe care o are. Iar din acest punct de vedere, comportamentul la rândul lui poate fi definit de 3 situații. Această nevoie, problemă există însă cumpărătorul se poate să nu știe de existența ei. Ex: ai o carie care nu are nici un efect asupra ta, nu te doare deloc. Sau unul din rulmenții (bucșele) de la mașină nu mai este funcțional dar nu are nici un efect deocamdată asupra funcționării autoturismului. Un alt exemplu: un tânăr de 25 de ani nu se gândește la vârsta pensionării, pentru el această situație nici nu există.

A 2-a poziționare pe axa nevoiei este ca persoana să știe că are o nevoie, o problemă, deci este conștientă de existența ei. Ex: caria începe să te sâcâie, începe să te deranjeze. Sau începe să se audă un zgomot la motor sau la roată care te face să înțelegi faptul că te-a lăsat rulmentul sau bucșa. Sau tânărul a crescut și a ajuns pe la 35 de ani și știe că va urma și o perioadă în care pensionare este evidentă.

A 3-a poziționare pe axa nevoiei este atunci când nevoia,problema doare și trebuie neapărat rezolvată. Adică măseaua doare atât de tare încât te hotărești să te duci la dentist. Sau la service pentru înlocuirea rulmentului/bucșei. Sau tânărul a ajuns pe la 40 – 45 de ani și grija pentru vârsta pensionării este atât de mare încât simte că trebuie să acționeze.

Cealaltă axă, cea a Determinării, de acțiune, definește și ea trei poziționări. Prima poziționare este cea de indiferent. Adică comportamentul unei persoane poate fi de indiferență față de un anumit serviciu sau produs. A 2-a poziționare este cea în care persoana este interesată de serviciul/produsul întâlnit. Iar a 3-a poziționare este cea rezervată persoanei hotărâte să acționeze.

Astfel analizând această matrice putem spune că o persoană care este indiferentă și nici nu știe că are o problemă este neinteresată. Dacă este indiferentă deși știe că există o problemă, înseamnă că este indolentă iar dacă este indiferentă chiar și atunci când problema doare, este acută, înseamnă că persoana este inconștientă.

Dacă este vorba despre o persoană interesată de eventualitatea existenței vreunei probleme, dacă nu știe că există, poate fi curioasă, dacă știe că există și este interesată înseamnă că persoana conștientizează nevoia, problema, iar dacă nevoia, problema mai și începe să doară, să se acutizeze, persoana deja se avântă în căutarea de soluții să scape de problemă.

Dacă este vorba de o persoană hotărâtă, în situația că nu știe de existența problemei înseamnă că este derutată, prost sau insuficient informată. O persoană hotărâtă care știe de existența problemei devine un potențial client dispus să asculte soluțiile unui consultant. Iar dacă problema mai și doare, se acutizează, înseamnă că persoana devine deja client.

Din poziția de neinteresat, persoana prin liberul arbitru poate deveni indolentă sau curioasă în momentul în care află de existența unei probleme. Tot prin liberul arbitru sau prin propria informare, persoana poate ajunge în poziția de derutat dacă informarea a fost una insuficientă sau greșită. Tot cu ajutorul unui consultant o persoană derutată poate primi informațiile necesare pentru a se transforma într-un potențial client. Din poziția de conștient se poate trece ușor în poziția de potențial client. Și tot cu ajutorul unui consultant o persoană indolentă poate deveni curioasă, apoi conștientă și în căutare de soluții astfel încât să treacă în poziția de potențial client. Poziția de potențial client este esențială pentru ca o persoană să ne devină client.

Trebuie subliniat faptul că toate aceste trasee sunt urmate de către o persoană numai dacă relația cu acel consultant este cea care trebuie iar persoana simte că înseamnă ceva pentru acel consultant. Înainte de a sta de vorbă cu cineva, este bine să putem identifica poziția acestuia în cadrul matricei Nevoie/Determinare. După cum s-a văzut și mai înainte, nu orice poziționare este favorabilă accesului la poziția de potențial client. De aceea poziționarea inițială ne ajută să știm cum vom pune problema și cum vom discuta cu persoana respectivă. Dacă ne propunem să schimbăm poziția unui curios direct la client sau potențial client, nu ne va reuși dacă nu trecem și prin poziția de conștient. Dacă nu o vom face, indiferent ce vom vorbi cu persoana respectivă, ea va rămâne tot doar curioasă.

Cu alte cuvinte, dacă ar trebui să fac un clasament al poziționărilor, pot spune că o persoană pentru a deveni client trebuie să treacă prin poziția de curios, conștient, în căutare se soluții și de potențial client.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *