Personalități Marcante – Amadeo Peter Giannini

 

Amadeo Peter Giannini

Totul a început în jurul anului 1849 în timpul marii goane după aur din America. Un italian pe nume Luigi Giannini imigrează în America în căutarea aurului unde prospectează până în anul 1869 când se întoarce în Italia pentru a se căsători cu Virginia și a se reîntoarce în America în orașul San Jose. Cu banii câștigați Luigi își deschide o fermă unde cultivă fructe și legume. În urma unei dispute cu unul dintre angajați, este împușcat. Soția Virginia, cu 2 copii și însărcinată cu al treilea, preia frâiele afacerii. În 1880 se recăsătorește cu Lorenzo Scatena care tocmai demarase o afacere L. Scatena & Co. în domeniul vânzărilor en-gros de legume și fructe.

Fiul lui Luigi Giannini, Amadeo Peter Giannini, este considerat întemeietorul Bank of America de astăzi. A fost numit „bankerul Americii”. Atât tatăl său cât și mama sa au fost niște oameni care au acționat instinctiv căsătorindu-se la doar 6 săptămâni de când s-au cunoscut. Fiul lor Amadeo s-a născut în 1870 în orașul San Jose. La 14 ani renunță la școală pentru a-l asista pe tatăl său vitreg în afacerea sa. Încă de la 19 ani era recunoscut ca o persoană extrem de corectă și onestă lucru ce la ajutat în construirea reputației sale.

La 22 de ani, în 1892 se căsătorește cu fata unui imigrant italian care a câștigat foarte mult în domeniul imobiliar. La acel moment Amadeo avea un venit de 250 dolari pe lună plus jumătate din afacerea familiei. „Nu vreau să fiu bogat. Nimeni de fapt nu deține o avere, ci averea deține omul.” spunea la acea vreme Amadeo. Își vinde partea lui din afacerea de familie pentru care obține 100.000 dolari iar la 31 de ani se pensionează. Numai că soarta îi pregătește altceva.

La mai puțin de un an de la pensionare, socrul lui Amadeo moare iar el preia locul acestuia în bordul societății „Columbus Savings and Loan” care era o mică bancă în cartierul „mica Italie” din San Francisco. Foarte curând, însă, constată că și această bancă, la fel ca toate celelalte bănci, nu erau interesate să acorde împrumuturi decât celor sănătoși și potenți financiar. Amadeo a încercat să convingă bordul de oportunitatea de a acorda credite și celor care munceau și imigranților dar nu a reușit. Ca atare se decide să demareze singur.

În 1904 Giannini împrumută 150.00 dolari de la 10 prieteni și deschide „Bank of Italy” într-un spațiu chiar vis-a-vis de  sediul lui „Columbus Saving and Loan”. „Bank of Italy”  a fost prima din ceea ce este cunoscut astăzi ca o bancă  oferind atât conturi de economisire și conturi curente, dar oferind în același timp și împrumuturi mici. Încă de la început Giannini s-a orientat către imigranți, fermieri sau lucrători oferindu-le acestora acele mici împrumuturi de care aveau nevoie și care alte bănci nu le ofereau. De asemenea, cum la acea vreme, majoritatea acestei categorii de oameni își țineau economiile la „saltea”, Giannini i-a convins pe aceștia să vină și să depună economiile la banca sa. Într-un singur an depozitele ajunseseră la aproximativ 700.000 dolari (echivalentul a 13,5 milioane de dolari în 2002).

„Bank of Italy” a continuat să crească până în dimineața zilei de 18 aprilie 1906 când s-a produs marele cutremur de 7,9 grade și care a durat 48 de secunde. După ce s-a asigurat că familia lui este ok, Giannini a fugit spre banca sa într-un camion cu legume ajungând chiar înainte de izbucnirea incendiului care a devastat tot centrul orașului. Strecurându-se printre ruinele clădirii, Giannini a reușit să salveze și să încarce discret într-o roabă de gunoi 80.000 dolari în aur, alte monede și hârtii de valoare pe care le-a acoperit cu un strat de fructe și legume. Roaba de gunoi aparținea tot unui imigrant italian, Giobata Cepollina, căruia, pentru ajutorul oferit, îi promite că îl va angaja la bancă pe fiul acestuia atunci când va împlini 14 ani. Lucru care s-a și întâmplat și fiul Frank Joseph va lucra de la vârsta de 14 ani până la pensionare (41 ani) la banca lui Giannini.

În zilele imediat următoare dezastrului, majoritatea băncilor au rămas închise până la evaluarea pagubelor. Dar Giannini avea o altă viziune. El s-a dus pe docuri și a deschis o așa-zisă bancă  – o scândură sprijinită pe 2 butoaie drept birou – și a început să ofere împrumuturi pentru cei care vroiau să își reconstruiască casele. Iar aceste împrumuturi erau oferite numai pe baza unei strângeri de mână și a unei semnături. Astfel Giannini a ajuns să fie considerat un erou iar acțiunea lui a ajutat la reconstrucția orașului San Francisco.

Experiența trăită cu această ocazie l-a transformat total pe Giannini. El spunea: „Până la momentul incendiului vroiam să fac bani pentru mine. Dar incendiul m-a vindecat de asta.” El a înțeles cum puterea bancară poate înfrumuseța viața oamenilor și astfel și-a transformat acest înțeles în propria misiune. El a fost cel care s-a gândit să-și dezvolta afacerea prin deschiderea a cât mai multor sucursale în cât mai multe orașe. El spunea „prin deschiderea de sucursale putem oferi servicii de calitate cât mai multor oameni”. Prima sucursală a deschis-o în 1909 și astfel în mai puțin de 10 ani banca sa deținea 24 de sucursale devenind a 4-a cea mai mare bancă din SUA. Pe lângă afacerile în domeniul bancar, Giannini dezvoltă afaceri și în alte domenii. În 1928, Giannini înființează TransAmerica Corp. pentru a putea administra toate afacerile. În anul următor Banca Italiei se asociază și cu alte bănci sub numele de Bank of America iar la sfârștul deceniului 1920 devine cea mai mare bancă din SUA.

Giannini se pensionează a 2-a oară în 1930 cu speranța că succesorii lui vor continua spiritul imprimat de el. Dar în timul marii recesiuni managementul lui TransAmerica a încercat să vândă din sucursalele băncii. Simțindu-se trădat, Giannini se reîntoarce la cârmele companiei și recâștigă controlul. Astfel cu Giannini la comanda lui TransAmerica, banca trece cu bine prin criza din 1933 și în următorii 6 ani își dublează activele. A treia ieșire la pensie este în anul 1945 când Bank of America era cea mai mare bancă din SUA.

Surprinzător, la moartea sa, în 1949 a lăsat o avere de numai 500.000 dolari. Ar fi putut să fie miliardar, dar a preferat în schimb să fie cât mai aproape de oameni și să îi servească cât mai bine. Marea lui realizare rămâne crearea celei mai mari bănci din SUA și ideea de sucursale astfel încât să poată servi cât mai mulți oameni obișnuiți. Totuși la moartea sa, Banca avea peste 500 sucursale și peste 6 miliarde în active.

Giannini a fost cel care a subvenționat construirea podului „Golden Gate”. Arhitectul acestui proiect Joseph Strauss, după îndelungi încercări de a obține fondurile necesare a ajuns în 1932 și la Giannini care i-a pus o singură întrebare: „cât va rezista în timp podul?” Iar Strauss a răspuns: „pentru totdeauna!”. Astfel construcția podului a fost începută în 1933.

De asemenea tot Giannini a fost cel care a oferit ajutor financiar industriei cinematografiei. Giannini a fost cel care l-a susținut pe Walt Disney cu 1,7 milioane dolari pentru a putea termina filmul de animație „Alba ca zăpada și cei 7 pitici” sau alte producții precum Pinocchio, Peter Pan, Cinderella, Bambi. Giannini și-a adus aportul și la realizarea visului lui Walt Disney „Disneyland”. Astfel datorită acestor gesturi financiare s-au putut realiza nenumărate filme precum: West Side Story, Lawrence din Arabia, Pe aripile vântului.

Și astăzi Bank of America funcționează după același număr de act federal #13044 care a fost acordat băncii Bank of Italy la 01 martie 1927.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *