Povestea tânărului negociator

A fost odată un tânăr foarte plăcut, de altfel, care era apreciat de toată lumea pentru motivul că era un tip care putea să obțină orice. Atunci când vorbea cu cineva pe care îl cunoștea și voia să obțină ceva, întotdeauna reușea. Toți cei care îi erau prieteni sau cunoștințe știau că atunci când stăteau de vorbă cu el trebuiau să cedeze. Toți știau acest lucru dar nu îi deranja pentru simplul motiv că îl cunoșteau și nu voiau să strice relația cu el. Practic era o persoană acceptată în cercul de prieteni și cunoștințe.
Totul a fost bine pentru personajul nostru, chiar începuse să își spună că este cel mai bun, că poate obține tot ce vrea, tot ce își dorește. Era plin de încredere în el până într-o zi:
Era o zi frumoasă, o zi cu soare chiar o zi toridă. Mergând el mândru prin sat, trecând prin târgul care tocmai era în plină desfășurare s-a întâlnit cu un străin bătrân care era așezat pe jos și cerșea. Tânărul nostru văzând-ul se aplecă și îl întrebă:
– Spune-mi bătrâne, ce ți-ai dori cel mai mult acum?
– E, tinere, acum mi-aș dori puțină apă pentru că este foarte cald afară iar eu nu pot să mă mișc de aici decât dacă sunt cărat. Iar dacă îmi vei aduce puțină apă îți voi da jumătate din ce am câștigat astăzi.
Tânărul nostru gândindu-se că el oricum obține întotdeauna tot ceea ce vrea, pentru că știe cum să negocieze, îi spuse:
– Bătrâne, lasă că îți aduc eu niște apă. Și plecă să caute niște apă. Așa că personajul nostru intră în prima bodegă să ceară apă.
– Bună ziua. Vă rog îmi dați și mie puțină apă? Este pentru un biet bătrân din stradă care nu se poate deplasa.
– Vă dau, dar dați-ne un vas vă rog în care să vă pun apa.
– Dar nu am așa ceva.
– Păi altfel nu am în ce să vă dau apa. Mergeți și căutați un vas iar apoi întorceți-vă să vă dau apa.
Și așa tânărul nostru a început să caute un vas în care să pună apa pentru bătrân. Dar nu a găsit nicăieri. A tot căutat, a căutat dar nu a găsit nici un vas cu care să se întoarcă la bodegă și să ia apă ca să o ducă la bătrânul cerșetor. Într-un final după ceva timp, abătut și dezamăgit se întoarce la bătrân și îi spune:
– Îmi pare rău bătrâne, apă am găsit dar nu am avut în ce să ți-o aduc. Așa că imi pare rău că nu ți-am putut fi de folos și că am și pierdut jumătatea ta de câștig.
– Păi dacă aveai nevoie de vas pentru apă, de ce nu mi-ai cerut? – spuse bătrânul întinzându-i vasul de care avea nevoie.

Morala:
Faptul că știi să negociezi este un lucru extraordinar. Faptul că ai încredere în tine este nemaipomenit. Faptul că vrei să ajuți este de apreciat. Faptul că vrei să câștigi este un lucru merituos. Faptul că te concentrezi numai pe aceste lucruri și uiți să identifici resursele care te vor ajuta, faptul că nu iei în calcul toate posibilitățile de a le obține nu te vor ajuta să poți profita de oportunitățile care te întâmpină. Intraprenoriatul exact asta face: te ajută să găsești soluțiile pentru a putea profita de oportunități.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *