TRADIȚIA HUNA – ALOHA

5. ALOHA – A iubi înseamnă a fi fericit (cu ceva sau cu cineva)

Cuvântul ”a iubi” poate crea multe probleme tocmai pentru că este folosit în foarte multe situații iar semnificațiile sunt diferite. Ar putea indica: afecțiune emoțională (te iubesc), conecsiune emoțională (îmi iubesc părinții), siguranță spirituală (Dumnezeu mă iubește), plăcere (iubesc genul ăsta de ciocolată), adorație (iubesc actorul acesta), pasiune sexuală (vreau să mă iubesc cu tine), intenție (iubesc să fac cutare lucru), mecanism de control (dacă mă iubești vei face cutare lucru) etc.

Cu Huna definiția cuvântului ”a iubi” este foarte clară. Cuvântul hawaian pentru iubire este aloha. Este compus din ”alo” care înseamnă ”a fi împreună, a împărtăși o experiență aici și acum” și cuvântul ”oha” care înseamnă simpatie, bucurie. De aceea înțelesul pentru iubire este ”a experimenta bucuria împreună cu ….”. Această definire  ne spune că iubirea există întotdeauna atunci când experimentezi bucuria cu ceva sau cu cineva. În concepția Huna bucuria vine din iubire iar lipsa bucuriei vine din frică, furie  sau disperare.  Nu iubirea îți face palmele să asude ci frica și dragostea nu doare ci furia. Iubirea ne produce bucurie și fericire și intensitatea lor de spune cât de mult iubim.

Corolar: Cu cât judeci mai puțin cu atât iubirea este mai mare. Atunci când suntem cuprinși de frică, furie au îndoială, crește în noi dorința de a judeca și de a critica. În acest fel se pot strica relații și prietenii.  Atunci când într-o relație apare frica, îndoiala, furia începe să se dezvolte simțul critic și iubirea dispare. Gândește-te la o relație ca și la o bancă emoțională în care îți deschizi un cont emoțional. Acest cont emoțional îți dă posibilitatea să depui sau să retragi. Orice formă de critică sau judecare reprezintă o formă de retragere din contul tău emoțional iar prețuirea și admirația reprezintă depuneri. Și asta pentru că atât prețuirea cât și admirația sunt acte de iubire, sunt dovezi că ești fericit cu parteneul/partenera și împăcat cu situația dată. Asta nu înseamnă că se exclude schimbarea. Însă dacă te ghidezi după ”Makia – energia se scurge în direcția atenției”, și te vei focusa pe lucrurile plăcute din relația pe care o ai, pe prețuire și admirație, vei atrage și alte lucruri bune care nu vor face altceva decât o vor îmbunătății.

Nici critica pozitivă nu ajută. Consecințele sunt direct legate de principiul ”Makia – energia se scurge în direcția atenției”. De ce să îți îndrepți atenția către lucruri care îți displac? Mai bine te focusezi pe ceea ce vrei și nu pe ceea ce nu vrei.

Corolar: Totul este viață, conștiință și răspuns.  Huna nu restricționează viața numai la oameni, animale și plante. Huna consideră că și obiectele pot avea viață și reprezintă o altă formă de manifestare a vieții. Conform principiului Kala – ”Nu există limite, orice este posibil”, tot ceea ce există trebuie să aibă conștiință și să fie receptiv la tot ceea ce se întâmplă în vecinătatea sa.

Nici autocritica nu este folositoare.  Subconștientul (Huna îl numește KU) este viu și conștient de acest lucru. Dacă te autocritici, subconștientul se simte atacat și va încerca să riposteze. Și o va face corporal producând hormoni specifici stresului. Acest lucru îți  va diminua atenția și percepția pentru că întregul corp și mintea se vor focusa pe acțiunea de atac/ripostă transmisă de subconștient.

Creșterea stimei de sine prin recunoașterea propriilor părți bune și acceptându-te așa cum ești cu calitățile pe care le ai, va duce la o relaxare a corpului, a musculaturii, va reduce producerea hormonilor specifici stresului, va crește gradul de conștientizare și cantitatea de energie, de putere. Vei conștientiza mult mai ușor și mai repede abilitățile pe care le ai, te vei simți mai bine cu tine însuți și cu lumea din jurul tău.

Conform principiului 1 IKE – ”lumea este ceea ce tu crezi că este”, vei constata că subconștientul nu face diferență între tine și lumea din jurul tău. De aceea orice critică, indiferent că este autocritică sau o critică din partea altcuiva,  va fi considerată de subconștient drept un atac.  Cei are de-alungul vieții au parte de critică, chiar dacă este din partea lor sau a altora dar este asumată, sunt mult mai predispuși bolilor.

Principiul 3 de la MAKIA – ”Energia se scurge acolo unde îți este îndreptată atenția”, arată că decât să te concentrezi pe critică mai bine te focusezi pe aspectele pozitive, pe lucrurile bune și plăcute din viața ta.

Atunci când primim o critică, primul instinct este de a riposta. Cel mai bine în astfel de momente caută părțile tale bune și concentrează-te asupra lor.

Iată un exercițiu de 1 minut pentru a experimenta puterea lui ALOHA:

  • Închide ochii, stai liniștit și inspiră adânc.
  • Caută în interiorul tău și află părțile tale bune, calitățile tale, obiceiurile tale bune, atitudinile tale pozitive și apreciază-le, prețuiește-le timp de 1 minut.
  • Dacă rămâi fără lucruri pozitive, repetă-le pe cele pe care déjà le-ai constatat.
  • Dacă apar lucruri negative în mintea ta, pur și simplu ignoră-le.
  • Poți continua acest exercițiu și mai mult de 1 minut.
  • După ce termini încearcă să vezi cum te simți.
  • Acum repetă exercițiul dar de astă dată începe să descoperi și să apreciezi lucrurile pozitive legate de alte persoane din anturajul tău.
  • A 3-a oară repetă acest exercițiu dar pentru tot ceea ce este pozitiv în viața ta, la serviciu, la casa ta etc.
  • După ce ai terminat, inspiră adânc și conștientizează diferențele în modul în care te simți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *