Tradiția HUNA – IKE

 

  1. IKE – Lumea este ceea ce crezi tu că este.

Se referă la importanţa a ceea ce crezi. Credinţele pe care le ai îţi determină modul în care acţionezi. Dacă vei crede că lumea în care trăieşti este plină de nedreptăţi, neplăceri sau chinuri, atunci asta vei căpăta, la fel vei primi. Dacă vei crede că lumea este plină de aventuri şi fericire atunci acestea le vei experimenta în viaţa ta. Seamnănă cu Legea Atracţiei Universale dar de asemenea ne arată că suntem observatorii şi interpreţii propriei noastre vieţi. Dacă faci abstracţie de emoţii şi eşti atent doar la fapte vei constata că fiecare situaţie are şi părţi pozitive şi părţi negative. Însă experienţa trăită este definită de emoţionalul trăit şi simţit.

Trebuie să ţi minte că prin acest principiu ai puterea să schimbi întâi percepţia despre experienţa trăită şi apoi să o proiectezi în viitorul tău.

Corolarul 1: Totul nu este decât un vis. Shamanii credeau că actuala viaţă nu este altceva decât o altă formă de visare. Ei credeau că visăm pe mai multe niveluri şi că fiecare vis are mai multe straturi. Gândeşte-te la cât de “reală” poate fi lumea reală.

De ce nu poţi tece prin zid? Atunci când atingi zidul cu mâna, nu vei putea trece prin el şi asta pentru că zidul este făcut din cărămizi sau din piatră. Dar la rândul lor cărămizile sunt de fapt o aglomerare de atomi şi molecule care nu conţin nimic material. Ele sunt de fapt câmpuri de energii care vibrează pe o anumită frecvenţă. Iar mâna, corpul nostru este la rândul lui o aglomerare de câmpuri de energii care vibrează pe o frecvenţă asemănătoare zidului şi de aceea nu putem trece prin el. Muzica, zgomotul reprezintă tot energie dar care vibrează pe frecvenţe diferite faţă de zid şi de aceea pentru zgomot sau muzică nu este nici o problemă să treacă prin zid şi să se audă şi dincolo de zid.

Atunci când loveşti zidul cu mâna, nu loveşti nişte cărămizi materiale. Mai degrabă frecvenţa energiei mâinii tale intră în contact cu spectrul de energie al zidului şi această informaţie a fost trimisă de creier care a declanşat experienţa deja salvată în memorie ca “mâna care loveşte zidul”.

Este ca atunci când asculţi muzică sau priveşti un tablou. Tu nu chiar auzi sau vezi ceva, de fapt creierul tău interpretează valurile de energie care vin de la muzică sau de la reflecţia luminii din pictura respectivă. Creierul este cel care crează lumea pe care tu o vezi.

Singura diferenţă dintre un vis şi o realitate trăită pentru noi este dacă şi alţii au aceeaşi experienţă ca şi noi. Şi totuşi deşi de multe ori trăim o anumită experienţă alături de alte persoane, după ce trece acea experienţă percepţiile pot fi diferite de la persoană la persoană. Chiar dacă ne întâlnim în visul nostru cu alţii, visul tot al nostru rămâne şi fiecare are visul lui.

Odată ce începi să fi de acord că viaţa este un vis atunci ajungi la momentul în care te gândeşti că este posibil să te trezeşti din vis şi să îl schimbi (adică propria realitate).

Crolarul 2: Toate sistemele sunt arbitrare. De când omul şi-a dezvoltat cortexul, se află într-o permanentă căutare a răspunsului la întrebarea: “Ce este viaţa?”.

Dacă te vei ghida după gândirea şamanilor că “viaţa este un vis”, atunci îţi vei da seama că răspunsul pentru aflarea sensului vieţii este arbitrar construit. Orice răspuns vei găsi trebuie să fi convins că nu este cel corect ci cel pe care îl doreşti tu pentru propria siguranţă.

În esenţă adevărul este ceea ce tu defineşti ca fiind adevărat. Tu iei decizia de a accepta anumite sisteme şi de a refuza altele. Deci problema nu este dacă un anume sistem este bun sau rău. Problema se pune cât de bun este sistemul pentru tine. Orice sistem (inclusiv Huna) este arbitrar ales şi nici un sistem nu este adevărul suprem. De aceea trebuie să afli dacă un anume sistem este bun pentru tine sau nu.

Aşa că orice auzi sau vezi, consideră ca fiind doar o ipoteză pentru tine. Dacă funcţionează pentru tine, dacă este ok, accept-o, însuşeşte-o. Dacă nu, uit-o şi caută o altă ipoteză.

Pentru a experimenta puterea lui IKE întreabă-te care este definiția ta pentru lume, cu toate ingredientele ei. Completează următoarele propoziții și încearcă să răspunzi cât mai sincer. Forţează-ţi creierul, până când nu mai există nici un răspuns. În cazul în care consideri că munca ta e de rahat – scrie acest lucru. Nu te minții singur. Alocă ceva timp pentru asta şi vei fi uimit de ceea ce este în interiorul tău.

  • Cred că lumea este …
  • Cred că sunt …
  • Cred că oamenii sunt….
  • Cred că munca mea este …
  • Cred că sănătatea mea este …
  • Cred că puterea mea financiară este …
  • Cred că abilitatea mea de a experimenta dragostea, bucuria, fericirea este …
  • Cred că … (ai putea veni cu orice altceva care are o însemnătate în viața ta)

Răspunsurile la aceste întrebări îţi vor dezvălui propriile limite. Iar aceste limite îţi determină modul de a experimenta propria realitate. Dacă vei dori să îţi schimbi viaţa nu trebuie altceva decât să îţi schimbi propriile limite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *