TRADIȚIA HUNA – MANA

6.  MANA – Toată puterea vine din tine

Cele mai multe religii, filosofii și chiar științele, definesc individul ca destul de lipsit de putere. Nu are importanță dacă sursa de putere este definită ca Dumnezeu, soartă, un principiu filozofic, societate, guvern, trecut, genele noastre, părinții sau orice altă forță externă – puterea este aproape întotdeauna în altă parte.

Majoritatea oamenilor cred că puterea se află undeva în afara lor. Huna se află în opoziție cu o astfel de gândire.  Conform principiului MANA, toată puterea vine din noi și pentru asta nu există limite.

Al 2-lea principiu KALA spune că nu există limite, ca atare definește și universul ca fiind fără limite, la fel ca și energia asociată acestuia ca fiind infinită. E, acum vine partea care ar putea să șocheze: dacă se rupe o sursă de energie infinită în părți separate, atunci fiecare parte păstrează acea putere infinită în interiorul ei. La fel ca la o placă holografică, atunci când o spargi în bucăți, fiecare ciob reprezintă imaginea întregii holograme.

Dacă accepți faptul că toată puterea vine din tine ajungi la următoarele concluzii:

 • Nimic nu se poate întâmpla până nu definești acel ceva.
 • Tot ceea ce ți se întâmplă este creat de tine și atras de tine.
 • Tu ești singura persoană care îți poți explica experiența trăită.
 • Nimeni nu are putere asupra ta – în afară de ceea ce ai permis tu.
 • Energia este canalizată și focusată funcție de credințele și emoțiile tale. Așa că ceea ce tu crezi că este adevărat sau se poate întâmpla, asta se va întâmpla, pentru că pe asta se va focusa și energia ta.
 • Nimeni nu te poate face să te simți rău sau să îți facă rău – poți și singur să-ți faci rău. Dar poți să rogi pe alții să îți facă rău.
 • Nu există victime și inocenți – de fiecare dată atunci când te complaci în postura de victimă, îți desconsideri puterea ta creatoare și o încredințezi altcuiva. Vei căuta astfel vinovatul pentru situația ta în altă parte.

 

Voi încerca să explic aceste afirmații. La nivel subconștient fiecare victimă acceptă faptul că un abuzator nu pierde nici o ocazie să abuzeze. Asta ne duce cu gândul la faptul că de foarte multe ori, multe persoane atunci când sunt abuzate vor încerca să scape din acea situație dar ulterior vor alege o situație asemănătoare ca cea precedentă. Iar acest lucru se întâmplă pentru simplul motiv că persoana abuzată refuză să extragă lecția trăită și se limitează doar la a acuza.

Vă veți întreba despre cei inocenți. Atunci când sunt abuzați, ei cum pot reacționa. Și asta înspecial la copii care sunt considerați inocenți. Ei bine, în tradiția Huna, copiii, chiar dacă sunt micuți iar corpul și mintea lor sunt în dezvoltare, se consideră că spiritul este suficient de matur. Corpurile lor chiar dacă au nevoie de ajutor, totuși spiritul lor este capabil chiar înainte de naștere să-și definească lumea în care vor dori să trăiască. Din nou Huna nu crede în nici o limită, deci nașterea sau moartea nu sunt considerate drept limite ele fiind dor limitele percepției noastre asupra realității.

Crolar: Totul are putere.  Tradiția Huna spune că fiecare persoană sau orice lucru are puterea de a-și defini propria experiență. Tot ceea ce vedem are o formă de conștiință ce îi dă posibilitatea de a-și defini experiența trăită. De exemplu o durere de măsea poate dispare în momentul în care ajungi la dentist. Sau un calculator care nu mai vrea să funcționeze sau un anumit lucru pe care nu îl mai găsești decât atunci când vrea el să fie găsit. Modul în care un preot shaman tratează acest principiu este prin a vorbi cu lucrurile pe care le folosește și a arăta repect pentru tot ce îl înconjoară (indiferent că sunt ființe, vietăți sau lucruri, obiecte).

Corolar: Puterea vine din autoritate. Din punct de vedere psihologic există o diferență între autoritatea exterioară și cea interioară. Autoritatea exterioară este dată de alte persoane sau legi care îți dictează cum trebuie să îți trăiești viața. Autoritatea interioară este dată de asumarea responsabilității pentru modul, felul în care îți trăiești viața.

Dacă ne uităm în dicționar, cuvântul autoritate este definit ca: 1. Influență general acceptată a unei persoane, a unei organizații sau a unei instituții în diferite sfere ale vieții sociale. 2. Putere, drept de a emite dispoziții, de a impune ascultare. 3. Organ al puterii de stat competent să ia măsuri și să emită dispoziții cu caracter obligatoriu.  Reprezentant al unui asemenea organ al puterii de stat. 4. Prestigiu de care se bucură cineva sau ceva. Persoană care se impune prin cunoștințele sale, prin prestigiul său.

Cu alte cuvinte definiția cuvântului autoritate exprimă atât ceva ce vine din exterior cât și ceva ce vine din interior. Așa că propriul comportament trebuie să fie unul cu autoritate pentru că în acest fel acțiunile și trăirile noastre ne vor determina propria dezvoltare. În acest fel vom putea constata că autoritatea înseamnă credința că toată puterea se află în noi și nu în afara noastră. Noi suntem cei care prin propria sită interioară selectăm ceea ce vine din afara noastră.

Cum putem crea autoritatea și să experimentăm propria putere?  Autoritatea pleacă din propria cunoaștere iar puterea de a influența este în interiorul nostru. Iar până nu îți găsești autoritatea interioară nu poți face schimbări în propria viață. Atunci când crezi că poți face ceva, îl vei face. Majoritatea găsim scuze și motive pentru care ceva nu putem face, iar scuzele și motivele întotdeauna vor fi din exteriorul nostru. Niciodată motivele nu vin din interiorul nostru. Pentru a putea conștientiza propria autoritate și putere trebuie să urmăm următorii pași:

Pasul 1. Asumă-ți întreaga responsabilitate pentru trecut.

 • Fă-ți o evaluare a vieții până acum. Vezi cât de bună este starea ta de sănătate, cât de împlinit ești, câți prieteni ai, cât de ridicat este nivelul tău de bucurie, mulțumire sau de satisfacție. Notează toate concluziile pe o hârtie.
 • Fă-ți o declarație pe un ton cât mai puternic: ”Totul este propria mea creație – tot ce am experimentat până acum, totul a fost din propria mea dorință și voință și nu a existat nimeni care să mă influențeze fără consimțământul meu – nici în trecut, nici în prezent și nici în viitor.”

Pasul 2. Asumă-ți întreaga responsabilitate pentru prezent și pentru viitor.

 • Acum gândește-te la un lucru pe care vrei să îl schimbi la tine, care ar putea fi un mic pas către nu nou „Tu”. Poate un obicei pe care vrei să-l schimbi sau să îl introduci în viața ta.
 • Uită-te la lista de la pasul 1 și spune-ți: „Asta a fost creația lui – spune numele – . De acum încolo voi crea ceva nou. De acum încolo voi crea un obicei nou – spune noua schimbare pe care vrei să o faci – și mă voi asigura că se va întâmpla. Nu există nimic mai important decât acest lucru și mă voi asigura că se va întâmpla.”
 • În fiecare dimineață și cât de des poți fă-ți declarația: „Îmi voi construi viața cu decizia pe care am luat-o.” Nu uita că tu ai puterea de a-ți schimba viața în fiecare moment. Fiecare decizie te va conduce pe un nou drum. Tu ești cel care decide dacă muncești sau stai acasă. Tu ești cel care îți construiești propria viață și propriul destin. Pune-ți întrebarea: „Dacă următoarea decizie îmi va schimba viața, ce decizie voi lua?” Puterea se află în tine și nicăieri altundeva.
 • Seara noteză-ți pe hârtie „Ce am făcut, ce am realizat astăzi”. Apoi notează-ți tot ceea ce s-a întâmplat în acea zi (bune sau rele) și reafirmă-ți că tu ești cel care le-a creat. Simte puterea ce vine din ceea ce s-a petrecut în acea zi. Nu te învinui dacă a fost o zi proastă ci propune-ți ca în ziua următoare să îmbunătățești ceva.

Acest exercițiu va avea influența necesară în îmbunătățirea propriei vieți dacă îl vei practica minim 30 de zile. Fi conștient de ceea ce te înconjoară și de cei care participă la experimentarea propriei tale vieți.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *