TRADIȚIA HUNA – MANAWA

4. Manawa – Acum este momentul puterii.

Există credința că trecutul ne modelează prezentul.  Cultura estică pomenește de faptul că trebuie să suportăm consecințele acțiunilor noastre și că ele ne influențează prezentul. Cultura vestică este dominată de credința că prezentul este modelat de propriile gene și de educația primită ca atare influența prezentului este din afara noastră și ține de factori externi nouă.

Tradiția shamanică Huna are un punct de vedere diferit în ce privește modelarea prezentului. Huna susține că nu trecutul este cel care ne face să fim ceea ce suntem.  Credințele pe care le avem, deciziile pe care le luăm și acțiunile noastre ne modelează conștiința și percepția noastră asupra lumii în care trăim. Huna nu contrazice faptul că trecutul ne poate influența prezentul, ci susține faptul că cel mai important lucru este prezentul și totul se reduce la ”acum”.

Putem fi influențați de obiceiuri mai vechi sau de diferite credințe sau convingeri însă cel mai important lucru este că toate acestea pot fi schimbate ”acum”, în momentul prezent și de aceea prezentul este extrem de important. Mai ales că modul în care te raportezi față de prezent te definește ca persoană. Indiferent care ne sunt credințele sau convingerile, modul în care ne raportăm la o experiență prezentă ne definește ca personalitate în ochii celor care sunt în jurul nostru și ne privesc.

Huna nu contestă importanța trecutului sau influențele părinților, profesorilor. Huna susține faptul că modul în care ne raportăm la ele ne poate defini realitatea prezentă. De exemplu dacă luăm doi copii care ambii au avut parte de foarte multă violență în copilărie. Unul poate deveni la fel de violent cu copiii lui, iar celălalt se poate să dezvolte în el o ură pentru asemenea fapte de violență și să nu promoveze asemenea acte niciodată.

Corolar: Totul este relativ  Acum este momentul puterii – dar cum putem defini acest ”acum”? Acest ”acum” poate fi clipa prezentă, minutul, ora, ziua, luna sau chiar anul. ”Acum” este definit de ceea ce îți concentrează toată atenția. Acum poate fi și trecut și viitor. Tot ceea ce necesită focusare și concentrare definește acest ”acum”. Deci ”acum” este definit ca momentul de maximă focusare și concentrare. Iar acest moment poate fi orientat spre trecut sau spre viitor astfel încât momentul prezent să poată fi îmbunătățit în favoarea viitorului. Dacă ”acum” este definit ca fiind momentul de putere care poate produce schimbări, este de asemenea posibil ca din momentul prezent de maximă putere și concentrare să putem influența atât trecutul cât și viitorul.

Corolar: Creșterea Puterii este influențată de intensificarea percepției senzoriale. Foarte mulți își consumă timpul gândindu-se la trecut, la evenimente trecute sau visează la viitor în loc să se concentreze pe momentul prezent. Este foarte frumos să te gândești la viitor dar nu trebuie uitat că puterea se află la momentul ”acum”. Așa că este bine să acționezi acum pentru a putea crea ziua de mâine.  Faptul că nu acționezi este de fapt tot o acțiune care își va produce efectul în viitor – care ar putea fi unul neplăcut și plin de regrete.

Dacă privești viitorul cu frica de a nu greși, nu vei mai putea beneficia de curajul de a trăi viitorul așa cum îți dorești iar riscul de a face ceva greșit va crește.

Pașii de acțiune pentru Manawa:

Pasul 1: Antrenează-ți percepțiile senzoriale.  Identifică ceea ce vezi, ce sunete auzi, care este gustul sau mirosul la un anumit  moment. Acestea sunt primele informații pe care le poți conștientiza. Trebuie să devi conștient de aceste senzații. Și cum ”energia curge în direcția atenției”, dacă te vei focusa pe percepțiile senzoriale ale momentului, vei putea îmbunătății capacitatea vizuală, auditivă, gustativă, olfactivă și kinestezică.

Pasul 2: Concentrează-te pe ceea ce poți face în acest moment. Dacă îți focusezi concentrarea pe momentul ”acum” vei putea să răspunzi la întrebarea: ”Care este cel mai mic pas pe care trebuie să îl fac acum pentru a fi mai aproape de viziunea mea?” Există un moment în care îți creezi o anumită viziune și o plasezi la un moment viitor. De la momentul creerii și până la momentul realizării viziunii este un drum de parcurs. Iar acest drum trebuie făcut pas cu pas.

Mulți oameni ajung să se simtă depășiți de amploarea unei viziuni și asta pentru că nu se gândesc că oricât de mare ar fi viziunea tot cu un prim pas începe drumul către ea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *