Autocunoașterea profundă – Partea II

Autocunoașterea profundă

Partea II   

Bineînțeles că atenția trebuie îndreptată și către noi înșine. După ce ne-am cunoscut propriile sisteme de reprezentare putem începe și cunoașterea celorlalte persoane. Dar acest lucru se poate face printr-o atenție sporită și prin comunicare.

Atunci când trebuie sau dorim să comunicăm cu cineva, ar fi bine ca mai înainte să ne punem câteva întrebări care nu vor face altceva decât să îmbunătățească comunicarea și în final înțelegerea persoanei cu care comunicăm. Aceste 6 întrebări sunt practic adresate propriei persoane. Practic înainte de orice comunicare interpersonală este bine să existe și o comunicare intrapersonală.

Prima întrebare este ”de ce” vreau sau trebuie să comunic cu acea persoană. Este esențial să aflăm răspunsul la această întrebare. Chiar și pentru simplul motiv că doar vreau să pălăvrăgesc cu acea persoană este bine să conștientizez acest lucru. Răspunsul la această întrebare îmi va seta așteptările pe care le voi avea legat de comunicarea cu acea persoană.

A doua întrebare este ”ce vreau să obțin în urma comunicării cu acea persoană?”.  Această întrebare este strâns legată de prima. Trebuie să știu ce aș dori să obțin în urma comunicării cu acea persoană pentru că așteptările sunt déjà formate de la prima întrebare.

A treia întrebare este ”când” vreau să comunic cu acea persoană? Este extreme de important să îmi aleg momentul în care să comunic funcție de așteptările formate și funcție de ceea ce vreau să obțin.

A patra întrebare este ”unde” comunic? Iarăși, locul este extrem de important. Locul este impus de așteptări și de ceea ce vreau să obțin în urma acelei comunicări.

A cincea întrebare este ”cum” vreau sau trebuie să comunic. În acest fel îmi aleg canalul de comunicare și limbajul. De asemenea răspunsul la această întrebare ne determină și atitudinea pe care o vom avea atunci când vom comunica cu acea persoană.

Iar ultima întrebare la care este bine să ne răspundem, este ”ce” vom comunica cu acea persoană. Practic răspunsul la această întrebare ne determină și definește  subiectul pe care vrem să îl atingem pe parcursul comunicării cu acea persoană.

Punându-ne aceste întrebări vom putea să eliminăm foarte multe din barierele ce apar, de regulă, în timpul unei comunicări.

După ce am aflat răspunsurile la aceste 6 întrebări putem demara comunicarea cu acea persoană și în acest fel comunicarea va fi una eficientă atât pentru noi cât și pentru cealaltă persoană.

Comunicarea înseamnă printre altele și relaționare. Iar o relație bună, constructivă se va obține numai dacă ne cunoaștem pe noi înșine, dacă ajungem să cunoaștem persoana cu care relaționăm și dacă acea comunicare este una eficientă.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *