Partea X
Cum devenim ascultători activi?
Atenția, sora comunicării. Oamenii intră într-o zonă de confort atunci când știu că le este acordată atenție și se pot exprima mai bine. Iată cum îi putem încuraja:
- Să privim interlocutorul în ochi.
- Lăsarea deoarte a gândurilor care ne distrag atenția.
- ,,Să ascultăm” limbajul nonverbal al comunicatorului.
Da, te ascult. La fel de important este să arătăm că îl ascultăm pe celălat. Cel mai bine putem face acest lucru prin intermediul limbajului nonverbal:
- Să dăm din cap des pentru a confirma că înțelegem situația prin care trece celălalt.
- Să zâmbim și să folosim alte expresii faciale care să încurajeze fluxul liber al comunicării.
- Să fim atenți ca postura noastră să arate deschidere, să nu ne încrucișăm brațele sau picioarele.
Oferirea feedback-ului. Filtrul personal și analizarea prin prisma propriilor experiențe ne pot determina să ne îndepărtăm de la subiectul care tocmai ni se aduce în discuție. Ca ascultător, rolul nostru este să înțelegem mesajul care ni se transmite. Ne permitem, astfel, să reflectăm asupra a ceea ce ni se spune și să punem întrebări:
- Parafrazează emițătorul folosind expresii de tipul: ,,Ceea ce încerci să-mi spui este…” sau ,,Sună de parcă ai spune…”.
- Pune întrebări pentru a clarifica anumite aspecte: ,,Ce vrei să spui când…”sau ,,Asta ai vrut să spui?”
- Rezumă periodic ceea ce vorbitorul îți transmite.
Dincolo de întreruperi. Nimănui nu-i place să fie întrerupt în timp ce își exprimă cu tărie convingerile sau în timp ce expune o problemă despre care îi este oricum destul de greu să vorbească. Așadar:
Să-i dăm voie vorbitorului să termine tot ceea ce are de spus înainte de a pune o întrebare. Să nu întrerupem folosind contraargumente.
Să răspundem cum se cuvine. Ascultarea activă implică înțelegere și respect. Atacarea celuilalt sau punerea într-o situație care nu îi este confortabilă nu va aduce niciun beneficiu, nici ție, nici celuilalt.
- Fii deschis și onest în ceea ce privește răspunsurile tale.
- Argumentează-ți părerea într-un mod respectuos.
- Tratează-l pe celălalt așa cum ai vrea să se poarte cineva cu tine atunci când îi împărtășești gândurile tale. Vei vedea că apelând la asertivitate și empatie, vei reuși să ai o mai bună comunicare cu celălalt.
Chiar dacă ascultarea activă presupune exercițiu și mai presus de orice spargerea vechilor tipare, este important ca în fiecare conversație să ne reamintim că scopul nostru este să-l înțelegem pe celălalt dincolo de cuvinte. Să punem întrebări să reflectăm la ceea ce ne transmite celălalalt și să-l încurajăm constant.