Tradiția Huna

 

Tradiţia HUNA

Huna este un cuvânt hawaian asociat cu “secret”. Este o filosofie şi nu o religie. Această filosofie de viaţă a fost studiată de Max Freedom Long (1890 – 1971) în anul 1936. Huna este inspirată dintr-o veche practică spirituală a preoţilor hawaiani.

Long a lucrat ca professor la o şcoală elementară din Hawai în anul 1917. El a devenit interesat de credinţele religioase şi practicile preoţilor antici din Hawai fără însă a le putea afla şi înţelege secretele. A părăsit Hawai-ul în 1931 dar în 1937 a avut o revelaţie când şi-a dat seama că secretele sunt de fapt nişte coduri ascunse chiar în limba hawaiană. Astfel a dat denumirea de Huna (“secret”). Astfel în 1945 a fondat Huna Research iar în 1953 publică lucrarea “The secret science at work” şi în 1965 “The Huna Codes in Religions” în care analizează paralele între sistemul inventat de el şi diverse religii cum ar fi hinduismul, buddhismul sau creştinismul.

Practica Huna este de fapt o metodă de dezvoltare personală şi de autocunoaştere care pleacă de la trei nivele (în cultura shamanică există 3 realităţi: lumea de jos (inferioară) este cea în care regăseşti puterea animalică, spiritele naturii, lumea superioară este cea determinată de mentori, ghizi şi îndrumători iar cea de mijloc este cea în care te confrunţi cu toate problemele cotidiene) care erau şi în practica preoţilor hawainieni (kahunas). Long le-a numit:

  • Unihipili – subconştientul, emoţionalul, intuiţia;
  • Uhane – conştientul, raţionalul;
  • Aumakua – super-conştientul, conectarea cu divinitatea.

Această practică Huna este folositoare pentru dezvoltarea personală, pentru vindecarea corpului şi a minţii. În tradiţia Huna există 7 principii de bază care guvernează viaţa şi existenţa umană. Acestea sunt condensate în şapte cuvinte hawaiiene dar care nu pot fi traduse exact. Cele 7 principii fundamentale sunt:

  1. IKE (ee-kay) – Lumea este ceea ce crezi tu că este.
  2. KALA – Nu există limite.
  3. MAKIA (mah-kee-ah) – Energia curge în direcţia atenţiei tale.
  4. MANAWA (man-ah-wah) – Acum este momentul puterii.
  5. ALOHA – A iubi înseamnă a fi fericit (cu ceva sau cu cineva).
  6. MANA – Toată puterea vine din tine.
  7. PONO – Eficienţa este măsura adevărului.

    Voi încerca să detailez aceste 7 principii şi voi încerca să arăt cum aplicate în modul nostru de gândire ne vor ajuta în viaţă şi în propria noastră descoperire şi autocunoaştere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *