Autocunoașterea profundă – Partea I

 

 

 

Autocunoașterea profundă

Partea I

Foarte mulți oameni doresc să fie mai buni, mai performanți chiar mai apreciați de cei din jurul lor și de cei cu care interacționează. Este o dorință de apreciat însă acest lucru se poate face doar prin două căi.

O cale ar fi să înțelegi lumea din jurul tău, să înțelegi oamenii cu care interacționezi și în final să devii selectiv în sensul că alegi doar acea parte din lume care te înțelege și te apreciează și cercurile de oameni care sunt în acord cu tine. Dar în această situație vei rămâne aceași persoană și se va schimba doar anturajul care poate fi mult mai mic, mai modest și în timp poate chiar să dispară, tu riscând la un moment dat să rămâi singur. Iar această situație poate duce la o izolare. În acest fel propria ta dezvoltare va avea de suferit și asta pentru că a-ți dori să fi mai bun, mai performant nu înseamnă numai a înțelege lumea din jurul tău sau oamenii cu care interacționezi.

A doua cale ar fi să începi prin a te cunoaște mai bine, a-ți găsi punctele tari și a identifica punctele slabe. Înseamnă a descoperii izvorul propriilor tale resurse și a le accesa atunci când vei avea nevoie. În acest fel, calea către propria ta dezvoltare pleacă din tine și nu din afara ta. În acest fel schimbarea în bine se produce în interiorul tău și nu prin schimbarea mediului sau a lumii în care trăiești. Odată îmbunătățită propria persoană apare și schimbarea mediului și percepția acestuia legată de persoana ta.

Primul lucru pentru a începe propria cunoaște este să identifici propriul mod/sistem de reprezentare. Fiecare dintre noi are un sistem de reprezentare propriu (dar nu unic). Acest mod de reprezentare ne definește de fiecare dată când gândim, comunicăm sau ne confruntăm cu anumite situații. În acest fel el poate fi identificat de o altă persoană la fel cum la rândul nostru putem identifica sistemul de reprezentare al persoanei cu care comunicăm sau interacționăm. Interacțiunea cea mai bună sau comunicarea se poate îmbunătății atunci când cele două persoane au sisteme asemănătoare de reprezentare.

Sistemele de reprezentare sunt canale pe care noi le utilizăm ca să procesăm informația din exterior și pentru a ne construi gândurile în interior. Cu alte cuvinte, sunt sistemele în care individul își reprezintă și procesează informația – vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv, gustativ sau digital (dialog intern) (VAKOGDi) – cel mai adesea cu predominanta netă a unuia dintre ele. Asfel, la întrebarea: “cum a fost în vacanță la mare?”, unii oameni vor vedea brusc imagini ale plajei, mării etc, alții își vor reaminti zgomotul valurilor sau muzica de la discotecă, alții vor povesti emoțiile simțite, sentimentele plăcute pe care le-au resimțit atunci, anumite senzații corporale legate de acestea, unii își vor aminti mirosul plăcut al brizei mării, alții  mâncărurile cele mai plăcute, sau unii care își vor aminti toate discuțiile purtate cu sine și poate chiar promisiunile făcute către iei de iei înșiși pentru anumite situații.

Sistemele de reprezentare ne ajută pe fiecare dintre noi să aducem în interior, pe harta proprie, și să prelucrăm lumea exterioară așa cum o percepem. Dar în același timp ne ajută să și arătăm celorlalți lumea noastră interioară utilizând aceleași canale.

Sistemul de reprezentare al unei persoane poate fi identificat fiind atenți la anumiți indici de accesare specifici fiecărei persoane:

  • mișcarea involuntară a ochilor, privirea,
  • cuvintele folosite (”predicate”),
  • ritmul vorbirii, tonul vocii și volumul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *